Selasa, 10 November 2015

Tiga Bahagian Kesihatan

Tiga Bahagian Kesihatan

Apabila orang mendengar kesihatan perkataan, mereka sedia mengaitkannya dengan keadaan fizikal seseorang. Orang akan menganggap seseorang yang sihat jika dia / dia tidak sakit atau tidak mudah jatuh sakit. Tiada apa-apa penyakit atau penyakit bukan faktor tunggal untuk menilai kesihatan seseorang. Seperti yang ditakrifkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kesihatan adalah keadaan lengkap kesejahteraan individu yang merangkumi, keadaan fizikal mental dan sosial. Diambil bersama-sama, mental, fizikal dan kesejahteraan sosial seseorang individu dipanggil Segitiga Kesihatan. Kesihatan yang baik secara keseluruhan dicapai jika semua tiga aspek berada dalam keadaan yang baik. Ini bermakna bahawa walaupun seseorang menjalankan secara tetap, makan makanan seimbang, mendapat rehat yang cukup dan menjaga baik badan, tetapi tidak dapat berhubung dengan orang di sekeliling mereka, dia tidak akan dianggap sihat. Oleh itu, tidak salah satu daripada tiga aspek harus menjadi tidak stabil.

Kesihatan perlu sentiasa dikekalkan dan diperbaiki. Dalam usaha untuk mengekalkan kesihatan yang baik, anda perlu untuk mengimbangi pelbagai aspek kehidupan anda. Pertama, anda perlu mengamalkan gaya hidup yang sihat dan mengelakkan menyalahgunakan bahan-bahan berbahaya seperti tembakau, dan alkohol. Makan makanan yang seimbang dan melakukan segala-galanya secara sederhana. Juga, anda perlu kerap melakukan aktiviti fizikal. Senaman bukan sahaja membantu anda tinggal di bentuk tetapi juga mengurangkan tekanan. Cuba untuk memperuntukkan sedikit masa untuk bersantai dan berehat, berseronok dan menghabiskan masa dengan rakan-rakan dan orang yang disayangi. Sudah tentu, tidak pernah lupa betapa pentingnya kebersihan. Menjaga tubuh anda bersih akan membantu anda kekal bebas daripada patogen.

"Kesihatan adalah kekayaan." Kebanyakan orang mungkin mendapati kenyataan klise ini, tetapi ia benar-benar merumuskan kepentingan kesihatan. Ramai orang tanpa mengenal penat lelah menghabiskan banyak masa mereka mengumpul kekayaan material hanya untuk menghabiskan semuanya dalam hospital pada akhirnya. Kesihatan adalah "sumber" hidup. Kita hanya boleh menjalani kehidupan dengan sepenuhnya jika mereka mengutamakan kesihatan mereka. Tanpa kesihatan yang baik, anda tidak boleh menghabiskan masa yang berkualiti dengan keluarga anda, prestasi yang baik di tempat kerja anda atau memberi tumpuan kepada tugas-tugas tertentu. Terdapat beberapa perkara yang wang tidak boleh membeli, dan kesihatan adalah salah satu daripadanya.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar