Selasa, 10 November 2015

Kenapa Saya Mesti berpeluh Palms?

Kenapa Saya Mesti berpeluh Palms?

Ia satu soalan yang anda mungkin bertanya diri anda beberapa kali kerana anda mempunyai tapak tangan berpeluh selama yang anda boleh ingat. Kebenaran adalah, keadaan ini bukan sahaja mensasarkan orang dari kumpulan umur tertentu atau kumpulan pendapatan. Ia memberi kesan kepada sesiapa sahaja walaupun anda mungkin telah berjabat tangan dengan orang yang tidak terjejas olehnya dan tertanya-tanya kepada diri sendiri bagaimana mereka berjaya mengekalkan tangan mereka kering.

Satu penjelasan dari doktor adalah genetik. Ada yang lebih cenderung untuk mempunyai tapak tangan berpeluh daripada yang lain kerana ia berjalan dalam keluarga. Ia bukan seratus peratus dijamin kerana gen hanya penentu kuat yang akan mendapatkannya dan yang tidak akan. Terdapat kes-kes lain di mana ia memberi kesan kepada orang-orang yang tidak mempunyai saudara-mara dengan keadaan yang sama.

Penyakit juga boleh yang disebabkan daripada tapak tangan berpeluh walaupun orang-orang yang seolah-olah sempurna sihat boleh ditimpa olehnya. Hipertiroidisme, menopaus, obesiti dan gangguan psikiatri adalah sebahagian daripada sebab-sebab dikelaskan sebagai penyakit. Biasanya, penyakit mula-mula menolak apabila mendiagnosis pesakit untuk penyakit ini. Untuk masa yang, kebimbangan itu dianggap sebagai sebab yang bagaimanapun walaupun pesakit santai, berpeluh masih berterusan. Ia tidak ada kena mengena dengan suhu ambien kerana walaupun dalam persekitaran yang sejuk, kelenjar peluh di tangan kita masih boleh menjadi aktif. Walau bagaimanapun, kebimbangan adalah pencetus sah untuk peluh berlebihan tetapi bukan satu-satunya punca sendiri. Ia juga salah satu daripada pencetus utama dalam hiperhidrosis palmar. Pencetus lain yang serupa yang psikologi ketakutan dan kemarahan.

Satu lagi sebab untuk tapak tangan berpeluh sedang mengambil ubat-ubatan. Sesetengah jenis antidepresan dan ubat-ubatan hipertensi boleh menyebabkan peluh berlebihan. Berpeluh tidak semestinya terhad kepada kelapa sawit. Ubat yang boleh merangsang kelenjar peluh untuk mengeluarkan lebih.

Ia berkata, berpeluh di sebelah kanan dikawal dari rongga dada yang betul dan dalam tangan kiri, dari rongga dada kiri. Masing-masing mempunyai rantaian yang bersimpati cawangan keluar dan menghantar isyarat kepada kira-kira lima juta kelenjar peluh. Mengapa berpeluh boleh setempat dan tertumpu di bahagian-bahagian tertentu badan kekal sebagai subjek kajian untuk doktor-doktor dan ahli sains.

Sebelum ini, ahli-ahli sains berpendapat bahawa tapak tangan berpeluh adalah gejala psikosomatik, bermakna mereka yang dicetuskan oleh faktor-faktor psikologi seperti tekanan dari persekitaran atau beberapa jenis rangsangan yang menimbulkan tindak balas yang kuat. Kajian yang lebih baru mendapati sebab-sebab lain tidak terhad kepada psikologi.

Seperti yang anda lihat, tidak ada penyebab tunggal yang mencetuskan atau mula berpeluh di tapak tangan anda. Setiap kes adalah berbeza dan nasib baik, menentukan punca tapak tangan berpeluh tidak benar-benar perlu untuk rawatan. Terdapat banyak pilihan di luar sana yang terdiri daripada berpatutan untuk agak mahal. Percaya atau tidak, Botox boleh digunakan untuk menghalang kelenjar peluh dari berlebihan membuat peluh. Terdapat alternatif lain di luar sana yang lebih semula jadi dan pasti akan jauh lebih murah.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar