Selasa, 10 November 2015

Cowslip - Cari Penyembuhan The Sifat Of The Herb (Bahagian 1)

Cowslip - Cari Penyembuhan The Sifat Of The Herb (Bahagian 1)

Cowslip adalah saka dengan batang yang semakin meningkat kepada ketinggian 15-30 sentimeter. Tumbuhan ini mempunyai batang bawah yang kuat tanpa cawangan, tetapi banyak akar seperti benang kecil. Batang bawah adalah kira-kira 6-8 sentimeter. Daun ini sehingga 20 sentimeter panjang dan 6 sentimeter lebar. Mereka disusun dalam roset. Corolla berwarna kuning dengan titik oren di kaki itu. Bunga herba pada bulan Mei dan Jun. Buah-buahan adalah kapsul.

Blossoms dikatakan mengandungi minyak pati, polisakarida, gula, saponin (kira-kira 2 peratus), karotin, flavonoid, glikosida phenyl lain dan lain-lain bahan biologi aktif.
Daun mengandungi asid askorbik (daun kering mengandungi sehingga 5.9 peratus), pelbagai flavonoid, bahan-bahan mineral, asid organik dan bahan-bahan biologi aktif.
Batang dan akar, seterusnya mereka, mengandungi sehingga 10 peratus saponin, polisakarida, gula, pelbagai glikosida phenyl, flavonoid, bahan-bahan mineral, unsur mangan mikro dan lain-lain bahan biologi aktif.
Kilang itu mempunyai sedatif, anti-batuk, anti-radang, antispasmodic dan harta perspiratory.
Bahan-bahan aktif herba ini mengandungi dikatakan memudahkan rembesan, meningkatkan diuresis, menyebabkan cirit-birit dan menenangkan anda ke bawah.
Blossoms dan ubat yang diperbuat daripada mereka adalah sangat dinasihatkan dalam kes kerengsaan neurotik, insomnia dan serangan penyakit saraf. Tanamkan 25 gram bunga dengan segelas air mendidih dan biarkan minuman berwarna untuk beberapa ketika. Tuang dan minum 0,5-1 segelas infusi 1-3 kali sehari. Dalam usaha untuk merawat insomnia, anda juga boleh mencampurkan herba Cowslip, pancang hop dan puncak bunga ghairah. Apabila mengalami serangan penyakit saraf, hanya campuran Cowslip, akar valerian, puncak bunga keghairahan dan pancang hop.
Bahagian-bahagian di atas tanah daripada herba (puncak bersama-sama dengan bunga) digunakan untuk merawat batuk kokol, angina, migrain, gangguan metabolik, gout, penyakit sendi, lemah saraf, masalah jantung dan radang pelvis buah pinggang. Ubat ini dikatakan mempunyai perspiratory, ekspektoran dan sifat-sifat julap. Perubatan rakyat menggunakan herba membuat infusi, merebus dan obat penawar, serta, dapatkan jus. Dalam usaha untuk mendapatkan jus, anda perlu mengumpul puncak semasa kemekaran herba. Jus puncak dan minum satu perempat atau satu pertiga daripada segelas jus sebelum makan. Atau anda boleh mencampurkan satu sudu teh jus dengan satu sudu teh madu dan mengambil campuran 3 kali sehari dengan mencuci turun dengan segelas air. Jus amat dinasihatkan dalam kes virus sejuk, penyakit Influenza, migrain, pening, insomnia, batuk kokol, penyakit buah pinggang, penyakit sendi dan penyakit jantung.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar