Selasa, 10 November 2015

Pendarahan Rawatan Buasir - Pemulihan semula jadi untuk Buasir

Pendarahan Rawatan Buasir - Pemulihan semula jadi untuk Buasir

Pendarahan buasir atau buasir boleh menakutkan jika tidak dirawat dengan betul. Buasir, yang membangunkan disebabkan oleh keradangan vena rektum dan dubur, menyebabkan ketidakselesaan dan kesakitan yang cukup untuk pesakit semasa buang air besar. Keradangan dalaman tidak menyebabkan rasa sakit banyak tetapi biasanya disertai dengan pendarahan. Pendarahan biasanya hadir dalam buasir luaran yang berkembang di sekitar dubur. Orang yang mengalami buasir harus sedar dari awal-awal lagi, apabila kesan darah sedikit muncul dengan najis. Kecuaian membawa kepada komplikasi yang teruk. Tidak ramai menyedari keberkesanan ubat semula jadi dalam menyembuhkan pendarahan buasir. Diagnosis yang betul buasir berdarah perlu dilakukan oleh seorang pakar sebelum memulakan sebarang rawatan.

Gejala

1. pendarahan yang teruk dari dubur ketika membuang air besar.
2. tompok darah yang terdapat dalam najis.
3. Pelepasan mukus
4. kekotoran seluar dalam itu.
5. sensasi Sakit dalam dubur dalam beberapa kes.

Punca

1. Kelemahan urat rektum dan dubur
2. geseran Malar najis yang keras terhadap urat lemah disebabkan oleh sembelit.
3. Kehamilan
4. Obesiti

Rawatan semula jadi untuk Pendarahan Buasir atau Buasir

Mencuba remedi mudah semula jadi berikut akan membantu pesakit ke tahap yang hebat untuk mendapatkan bantuan daripada pendarahan buasir.

1. Mengambil Isabgol sekam malam setiap hari dengan air atau dadih membantu dalam melembutkan najis, dan mengurangkan pendarahan.

2. Untuk mengawal pendarahan buasir, minum merebus biji Halba adalah sangat membantu. Satu boleh mendidih biji halba sedikit susu dan minum campuran untuk mendapatkan kesan yang sama.

3. basuh dubur dengan garam alum selepas lulus najis membantu dalam mengurangkan pendarahan buasir. Penyelesaian garam boleh disuntik ke dalam rektum dalam kes buasir dalaman.

4. Jus daripada daun asam jawa juga bermanfaat dalam merawat masalah ini. Satu boleh makan nasi, keladi dan beberapa daun asam jawa untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik.

5. benih mangga kering dan serbuk yang sangat berkesan dalam merawat pendarahan buasir. 1-2 gram serbuk ini perlu diambil untuk hasil yang terbaik. Orang boleh menambah beberapa titik madu untuk rasa.

6. Mengambil beberapa buah-buahan jambul pada awal pagi membantu dalam merawat buasir.

7. Separuh sudu teh jus dari pudina, halia, kapur dan setengah sudu teh madu harus dicampur dan diambil sekali dalam sehari untuk mendapatkan bantuan daripada pendarahan buasir.

8. Mempunyai curd atau dadih dalam jumlah yang murah hati membantu mengurangkan pendarahan buasir.

9. Pengambilan campuran 3 sudu teh jus dari daun peria dalam segelas dadih berkesan dalam merawat buasir.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar