Selasa, 10 November 2015

Apa Kanpo? - Herba Jepun Traditional Medicine Practice

Apa Kanpo? - Herba Jepun Traditional Medicine Practice

Kanpo adalah perkataan yang merujuk kepada sistem tradisional untuk sains kesihatan herba dan formula kesihatan herba di Jepun. Ini sebenarnya merupakan sebahagian daripada cara hidup dan cara kesihatan di seluruh negara Jepun. Berabad-abad lamanya, ini telah dibentangkan rakyat Jepun dengan pendekatan yang unik untuk menggunakan formula herba untuk meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan. Pada asalnya, sains ini ubat herba tidak dikenali di luar Jepun, tetapi kini ubat-ubatan herba dan teh herba semakin terkenal di seluruh seluruh dunia sebagai manfaat kesihatan menjadi dgn berkilau jelas.

Kanpo adalah sistem moden di Jepun untuk amalan perubatan herba. Para saintis di Jepun telah menghabiskan lima puluh tahun bekerja rapat dengan doktor untuk menggunakan kaedah ujian moden untuk ubat-ubatan ini bagi mengesahkan penggunaannya. Dengan cara ini, mereka telah dapat menentukan formula herba tradisional sebenarnya mampu melakukan perkara-perkara yang mereka telah dikatakan kepadanya. Banyak formula herba yang berbeza wujud sebagai sebahagian daripada sistem ini, dan pengesahan baru-baru ini keberkesanannya telah membolehkan populariti mereka merebak ke negara-negara lain di seluruh dunia.

Terdapat pelbagai jenis herba yang berbeza dan ramuan herba yang telah diluluskan untuk digunakan sebagai sebahagian daripada kajian dan amalan Kanpo. Kajian ini perubatan herba pada dasarnya merupakan adaptasi daripada perubatan herba tradisional yang diamalkan di China. Empat ubat-ubatan herba yang berbeza telah diluluskan pada tahun 1967 oleh Kementerian Kesihatan, Buruh dan Hal Ehwal Jepun di Jepun. Sejak itu, banyak yang lain telah diluluskan. Pada masa ini terdapat lebih daripada 150 jenis ubat-ubatan yang ditawarkan sebagai sebahagian daripada ini amalan perubatan herba tradisional. Seperti ubat-ubatan tradisional Cina dan Jepun baru disahkan, ia adalah makanan tambah ke senarai ini.

A pencipta terkemuka perubatan dalam gaya Kanpo adalah sebuah syarikat bernama Tsumura, yang bertanggungjawab untuk membuat 128 ubat-ubatan kini-boleh didapati. Jenis yang paling biasa herba yang terdapat dalam ubat ini dikenali sebagai akar liquorice Cina atau Glycyrrhizae Radix, yang terdapat di 94 ubat yang berbeza. Terdapat beberapa herba lain yang biasa termasuk Zingiberiszerumbeti Rhizoma yang halia dan Paeoniae Radix yang merupakan akar Peony Cina. Masing-masing mempunyai keupayaan perubatan lain, demikian herba ini dicampur ke dalam ubat dalam ramuan yang berbeza untuk merawat pelbagai jenis penyakit yang berbeza dari yang mudah kepada yang kompleks.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar