Selasa, 10 November 2015

Pendarahan Buasir Penyembuhan - Berkesan dan Rawatan Tetap buasir

Pendarahan Buasir Penyembuhan - Berkesan dan Rawatan Tetap buasir

Ramai orang menghadapi kesukaran yang melampau manakala lulus najis menyebabkan pendarahan dan tandas pewarnaan. Ini tidak lain hanyalah gejala yang biasa Buasir. Keradangan dan bengkak urat rektum dan dubur bertanggungjawab untuk gangguan ini. Biasanya dipanggil sebagai buasir, Buasir disertai dengan kesakitan yang teruk dan keputusan pendarahan akibat kecederaan yang disebabkan kepada urat rektum dan dubur lemah semasa membuang air besar. Wanita menunjukkan insiden yang lebih tinggi penyakit ini berbanding lelaki. Pendarahan Buasir memerlukan perhatian perubatan dengan segera yang mungkin termasuk campur tangan pembedahan. Buasir juga boleh diubati dengan mengamalkan pelbagai terapi semula jadi yang agak selamat dan tidak mengemukakan apa-apa kesan sampingan yang tidak diingini.

Gejala

Buasir boleh dalaman atau luaran. Tanda-tanda lazim dilakukan pendarahan Buasir adalah:

1. Pendarahan ketika membuang najis.
2. tompok darah atau kekotoran daripada pakaian dalam
3. Kehadiran darah dalam najis

Punca

Buasir biasanya disebabkan kerana lemah urat rektum dan dubur. Pada mengenakan sedikit tekanan semasa membuang air besar, dinding urat tercedera menyebabkan pendarahan. Keadaan ini menjadi lebih teruk dengan pesakit yang mengalami sembelit yang teruk. Punca-punca boleh dirumuskan sebagai:

1. Sembelit kronik.
2. Obesiti
3. tekanan yang berlebihan pada urat rektum.
4. pengambilan terlalu banyak alkohol dan minuman berkafein

Penyembuhan Berkesan dan Tetap Pendarahan Buasir

Pendarahan Buasir boleh membuat hidup sengsara bagi pesakit dan dalam kes kecuaian boleh mengundang komplikasi yang serius. Gangguan ini boleh kekal disembuhkan oleh terapi semula jadi berikut yang selamat dalam segala hal.

1. Membangunkan tabiat tandas biasa dan elakkan menekan keinginan untuk membuang air besar.

2. Elakkan berminyak dan lemak makanan yang menyebabkan sembelit. Sebaliknya, termasuk banyak pelawas seperti sayur-sayuran hijau dan berdaun dalam diet harian anda.

3. Pengambilan buah ara direndam dalam air adalah ubat yang baik untuk merawat pendarahan buasir. Buah ara perlu direndam selama 8-12 jam, dan perlu diambil pada waktu pagi dalam perut kosong dan pada waktu petang.

4. Minum 100 ml jus lobak secara tetap pada waktu pagi dan petang untuk mengurangkan gejala pendarahan buasir. Permohonan daripada campuran jus lobak ini dan susu pada buasir juga menghasilkan hasil yang berfaedah.

5. Jus daripada daun peria amat berkesan dalam mengurangkan buasir. Minum segelas susu mentega menambah 3 sudu teh jus ini memberikan hasil yang terbaik.

6. Tambah 1 sudu teh amla kering dan serbuk dalam secawan dadih atau lembu susu, dan mengambil secara teratur pada waktu pagi dan petang. Ini akan mengurangkan pendarahan buasir.

7. Mengambil masak betik pada waktu petang juga bermanfaat dalam merawat pendarahan buasir.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar